Az első szőlőmet, az új Zengő fajtát még kutatóként (Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) ültettem Nagytályán (Eger mellett) 1984-ben. Ezt a 800 négyszögöles kis ültetvényt szeretettel műveltem éveken át, még akkor is, amikor Kecskemétre, majd Szekszárdra költöztem.

A birtoképítést 1995-ben, a kárpótlási folyamat derekán szőlőültetvények vásárlásával kezdtem. Igyekeztem Eger legjobb dűlőiben eladó parcellákat találni - nagyszüleim egykori területei (Tehentánc, Rózsás, Bajusz, Újfogás, Mészhegy) helyett. Az első, ugyancsak 800 négyszögöles parcellát, egy Kékfrankost a Nagy-Eged déli lejtőjén vásároltam, melyet még abban az évben követett egy Cabernet franc a Rádé, és egy évre rá egy másik Kékfrankos a Nagygalagonyás dűlőkben. Elsősorban kék szőlőfajtákat kerestem, hiszen bikavért akartam készíteni. Az évek során gyarapodtak az ültetvények, a meglevő parcellákat bővítettem, illetve Eger másik vezető márkájának számító Leánykából vásároltam új területet a Síkhegy dűlőben. Célom egy 10 hektáros birtok megteremtése volt, melyet saját magam tudok irányítani.
 


Ezek az ültetvények szélessoros, nagyüzemi szőlők voltak, alacsony tőkeszámmal, viszonylag nagy tőketerheléssel. Jobb minőségű alapanyagot szerettem volna, így elhatároztam, hogy saját magam telepítek korszerűbb ültetvényt. Ennek lényege az emelt tőkeszám (5200 db/ha), a kisebb tőkeforma (Guyot művelés) és az alacsonyabb tőketerhelés (1 kg/tő alatt). Választásom az Eger és Ostoros között fekvő, egykor igen híres Pajdos dűlőre esett, ahol előbb bozótirtással, tuskószedéssel, stb. kellett megszelídíteni az elvadult terepet. 2002-től folyamatosan ültettem előbb kék, majd fehérszőlő fajtákat. Úgy terveztem, hogy az ültetvény alkalmas legyen a legmagasabb fokozatú eredetvédett bikavér, az Egri Bikavér Grand superior alapanyagának termelésére, azaz, legalább 6 különböző, a borvidéki rendtartásban javasolt fajtát ültettem. Ezek mellett részben kísérletképp őshonos magyar fehér fajtákat, Furmintot, Hárslevelűt is kipróbáltam.

Az ültetvények részletes adatai/bemutatása
 

kitettség domborzat fajta terület tőkeszám művelésmód
Nagy Eged oldal
Barna erdőtalaj, mészkő alapkőzet
Déli 20 % lejtő Kékfrankos 0,97 ha 3330 tő/ha ernyő
Nagygalagonyás
Mezőségi talaj, riolittufa alapkőzet
Déli 5 % lejtő Kékfrankos 0,44 ha 3330 tő/ha ernyő
Rádé
Barna erdőtalaj, riolittufa alapkőzet
Ny-DNy 10 % lejtő Cabernet franc 0,6 ha 3170 tő/ha ernyő
Nagytálya
Mezőségi talaj, riolittufa alapkőzet
DNy sík Zengő 0,9 ha 3330 tő/ha ernyő
Síkhegy
Barna erdőtalaj, riolittufa alapkőzet
Keleti sík Leányka 1,1 ha 4160 tő/ha ernyő
Pajdos
Barna erdőtalaj, riolittufa alapkőzet
Déli 15% lejtő Furmint, Hárslevelű, Kékfrankos, Kadarka, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc, Syrah, Tempranillo kb. 2,2 ha